Heeft corona een bedoeling?

Dingen Duiden ⚡️ - juli 2020

Lieve lezer,

Het is weer tijd voor de maandelijkse Dingen Duiden nieuwsbrief! Deze keer over de bedoeling van corona, leerzame YouTube-series en nog veel meer lees- en kijktips om de zomer mee door te komen.

Veel leesplezier!
–Susan


🦠 Heeft corona een bedoeling?

Diverse filosofen, psychiaters en milieuactivisten zien de coronapandemie als een correctie op ons moderne leven. Het virus met een boodschap van de natuur: ‘Tot hier en niet verder’.

Het idee dat de natuur een bedoeling met corona heeft, komt voort uit het idee dat natuurrampen en ander kwaad straffen van God zijn. Dit wordt ook wel de theodicee genoemd. Tegenwoordig is God vervangen door Moeder Natuur. Voilà, de ecodicee.

Ik geloof hier niet in. De natuur heeft in mijn ogen geen bewuste bedoelingen of moraal.

Ik denk dat het toeval is, maar dat ons intensieve contact met dieren de kans op een virus wel veel groter maakt. En dat onze wereldwijde infrastructuur het makkelijk maakt om virussen snel te verspreiden.

We kunnen er wel veel van leren. Denk aan samenwerken om een tweede golf te vermijden, een andere omgang met dieren, betere hygiëne, minder vliegen en consumeren. Daar wordt de wereld een stuk beter van.

Maar dat komt vanuit ons, niet vanuit de natuur of God.

Lees hierover ook dit sterke opiniestuk in de Volkskrant: God of de natuur zal ons niet redden. Alleen menselijke scheppingskracht leidt tot een betere wereld voor iedereen.

En hierbij een meme die ik erg passend vind:


📺 Leerzame YouTube-series

Ik geef eerlijk toe dat ik vooral vlogs kijk op YouTube, maar er zijn natuurlijk ook een heleboel leerzame dingen te vinden. Drie tips:

 1. Afgelopen maand ontdekte ik het kanaal Aba & Preach: twee mannen die heerlijk kunnen ranten over onderwerpen die een beetje taboe zijn. Ze praten kritisch (en soms ironisch) over dingen als witte schuld, doorgeslagen vegans, hypocrisie rondom body positivity en nog veel meer. Het haalt mij regelmatig uit mijn bubbel.

 2. Nog een aanrader: de 3-delige reeks Pete en de bananen van VPRO Dorst. Pete noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten ('geel') en Nederlands van binnen ('wit'). In de serie onderzoekt Pete de liefde, daten en verwachtingen van ouders, want dat is best ingewikkeld als je tussen twee culturen in zit.

 3. Mijn favoriete kanaal waar ik superveel van leer (en die ik al vaker heb gedeeld) is Kurzgesagt. Iedere video is een feestje om naar te kijken en je leert altijd iets.


📚 Meer lezen & kijken:

 • Ik schreef twee nieuwe artikelen op mijn blog Mijn Acne Verhaal. Als je net als ik worstelt met acne, lees: De pil en acne en Natuurlijke behandeling van acne.

 • Het laatste seizoen van Homeland is een sterk einde van een geweldige serie. Helaas niet meer beschikbaar via NPO3, maar binnenkort op Netflix!

 • Nog meer Netflix: de nieuwe seizoenen van Queer Eye, Sex Education (die stond al even online, ik keek ‘m nu pas) en een van mijn favorieten: Dark.

 • Deze special over racisme door de Volkskrant met allerlei interviews en achtergrondverhalen is prachtig gemaakt. Vooral het gesprek tussen Akwasi en Natacha Harlequin vond ik erg interessant. Zij hebben twee hele verschillende visies op racisme, maar zoeken de verbinding. Dat is wat we nodig hebben.

 • Leuke productiviteitstip: ‘Sluit elke dag af met een opruimrondje’. Dit doe ik zelf al jaren en ik vind het heerlijk om te doen.


  Dat was ‘m weer! Ik wens je een mooie maand toe. En heb je tips of feedback voor mij, laat het vooral weten.

  Heel graag tot de volgende editie!

  Liefs,
  Susan