De grootste systeemfout ooit

Dingen Duiden ⚡️ - Juni 2020

Lieve lezer,

Leuk dat je deze mail hebt geopend! Zoals je misschien ziet, verstuur ik mijn nieuwsbrief nu met Substack (in plaats van Mailchimp). De reden is dat het lekker makkelijk werkt en er mooi uitziet. Daar hou ik van. 😊

Afgelopen maand was het tijd voor een digitale lenteschoonmaak. Naast een nieuwe mailservice, heb ik mijn hele website een make-over gegeven. Neem vooral een kijkje!

Laatste huishoudelijke mededeling: ik heb besloten om geen boekreviews meer in de nieuwsbrief te plaatsen. Ik blijf ze zeker schrijven, maar dan op mijn website. Zo kan je ze makkelijker terugvinden. Alle oude boekreviews komen er ook op, dus dat wordt een mooie database.

Ok, dan is het nu tijd voor Dingen Duiden! Mijn inzichten en tips over persoonlijke ontwikkeling, zingeving en meer.

Veel leesplezier,
–Susan


Inzichten door corona

Door het vele thuiszitten heb ik veel geleerd en ingezien. Zoals enorme dankbaarheid, een grote waardering voor rust, veel worstelingen en twijfels als zzp’er en ook: meer gaan staan voor mijn idealen.

Al die inzichten heb ik uitgebreid beschreven in het artikel: Inzichten door corona.

Een van mijn vele wandelingen door het bos in de afgelopen periode. Vond dit wel een toepasselijk plaatje.


De grootste systeemfout ooit

Ik wil het met je hebben over racisme. Dit gaat een wat langer verhaal worden, hopelijk neem je even rustig de tijd.

Ik verdiep me er al langer in, maar schrijf er niet veel over. Ik vind het lastig om de juiste woorden te vinden en heb soms het gevoel dat ik niet de persoon ben om er iets over te zeggen. Ik heb er immers geen last van als wit persoon (gebruik liever geen ‘blank’, dat heeft de ondertoon van ‘puur’ en stamt uit het koloniale verleden).

Maar door alle tumult van afgelopen week, heb ik ingezien dat iedereen er meer over moet praten. Juist ook witte mensen moeten meehelpen en zich uitspreken.

Racisme is niet iets nieuws. Het is niet alleen bewuste haat, zoals nare opmerkingen en fysiek geweld. Het is veel groter. Het is er in veel verschillende vormen, zoals oneerlijke sollicitatieprocedures, negatiever schooladvies, etnisch profileren door de Belastingdienst en politie, noem maar op. Onze hele maatschappij benadeelt, bewust en onbewust, mensen van kleur op allerlei manieren. Ja, ook in Nederland.

Als wit persoon merk je hier nauwelijks iets van. Ook al ben je zelf niet actief racistisch, je maakt wel gebruik van het ongelijke systeem. Ook wel ‘wit privilege’ genoemd.

Racisme is de grootste systeemfout ooit.

Ik probeer mensen aan te spreken als ik ze wat racistisch hoor zeggen, maar ik kan nog veel meer doen. De afgelopen week heb ik daar veel over geleerd, dankzij alle discussies, verhalen en posts op social media.

Maar anderzijds: ik denk ook dat we niet te streng voor elkaar moeten zijn in dit hele proces. Iedereen is op een ander niveau. De één is al jaren bezig met zich inzetten tegen racisme, de ander ziet het nu in en wil graag beginnen met helpen. Allebei is goed.

In mijn bubbel op social media zie ik veel boosheid als mensen een oprechte, maar onhandige vraag stellen of als ze afgelopen week niet hun solidariteit hebben getoond op Instagram. Mensen worden dan gelijk afgeschilderd als racist. Dat vind ik erg heftig en niet helpend.

We hebben (bijna) iedereen nodig om het systeem te veranderen, daar helpt die strenge veroordeling niet bij. Ja, we moeten het beter doen. Maar dat kan pas als er ook ruimte is voor vragen stellen, fouten maken en het op je eigen manier doen. Een tof imago op social media zegt niet zoveel.

Natuurlijk is het totaal anders als iemand uitgesproken racistisch is. Daar hoef je niet vriendelijk mee in gesprek te gaan. Maar ik ben optimistisch over de mensheid en denk dat dat maar een kleine groep is. De meeste mensen hebben goede intenties, maar weten niet hoe de systemen in elkaar zitten.

Daarom is het nodig om, juist als wit persoon met alle privileges, je erin te verdiepen en die systemen te leren begrijpen. Hieronder mijn tips!

Verder lezen en kijken:

  • Op de website WitHuiswerk.nl vind je een berg aan bronnen, zoals boeken, series, films, podcasts en activiteiten om meer te leren over wit privilege, racisme en anti-racisme.

  • Lees het artikel Hoe word ik een goede bondgenoot? op OneWorld. Geschreven door Sander Philipse, een witte, hetero man die nooit last heeft van racisme, maar heel graag wil helpen. Bevat veel goede voorbeelden en tips.

  • De roman Caucasia van Danzy Senna heeft grote indruk op mij gemaakt. Ik las het voor mijn studie Amerikanistiek en opende mijn ogen. Het gaat over twee dochters van een zwarte vader en witte moeder. De een heeft een lichte huid, de ander een donkere. Dat beïnvloedt de loop van hun leven sterk.

  • De VPRO Tegenlicht uitzending over Black Lives Matter. Hierdoor begrijp ik een stuk beter waar die term vandaan komt en waarom de protesten er echt toe doen.

  • Het boek Zwaarden, Paarden en Ziektekiemen van Jared Diamond verklaart de ongelijkheid in de wereld heel treffend. Ik las het een paar jaar geleden en heeft me anders naar de wereld laten kijken. Het laat zien dat de kolonisatie van de wereld helemaal niks te maken heeft met superioriteit. Het was puur geluk, vanwege goede geografische omstandigheden.

  • Verdiep je in je eigen blinde vlekken, zoals de ‘voorkeur voor bevestiging’ en de neiging om nieuw bewijs te selecteren op waar je het mee eens bent. Ook in het kader van racisme en wit privilege erg nodig. Ik maakte daarover deze podcast: Dingen Duiden #022 - Confirmation Bias.


Dankjewel voor het lezen. Heb je aanvullende tips (of ander advies) voor mij? Laat het me vooral weten.

Heel graag tot de volgende editie! 🙌

Veel liefs,
Susan