Conspiritualiteit op Instagram

Dingen Duiden ⚡️ - augustus 2020

Hoi lieve lezer,

Ben ik weer! Tijd voor de maandelijkse Dingen Duiden nieuwsbrief, over bewust leven zonder zweverigheid. Deze keer wederom over corona, maar ook over andere dingen hoor. 😊

Veel leesplezier,
Susan


🔮 Coronacomplotten

De complotten rond corona hebben mij veel bezig gehouden afgelopen maand. Ik vind het een fascinerend, maar vooral heel frustrerend fenomeen.

Zoals de Instagrampost van Doutzen Kroes over haar ‘urenlange onderzoek’, het vonnis tegen Viruswaanzin (nu Viruswaarheid) en influencers met complotterige uitspraken op tv. De aandacht ervoor lijkt alleen maar toe te nemen.

Dat mensen zich hierdoor niet meer willen houden aan de regels is gevaarlijk voor onze gezondheid, maar het gaat nog veel verder dan dat. Het heeft invloed op de democratie en vertrouwen in de wetenschap.

  • 🎯 Lees daarover dit artikel in de Groene Amsterdammer, wat gaat over dat het coronavirus een dankbaar voertuig is om politieke ideeën te lanceren. Geschreven in april, maar nog steeds heel relevant.

  • 🎧 Luister naar mijn podcast met Léonie de Jonge over de overeenkomsten tussen populisme en complotten. Beide werken met dezelfde technieken, zoals het idee van ‘de elite’ tegenover ‘het volk’.

  • 🧘🏼‍♀️ Een groeiende groep influencers op Instagram combineert wellness, spiritualiteit en complotten. Dit wordt ook wel conspiritualiteit genoemd en past heel goed bij elkaar, beschrijft dit artikel in de Volkskrant.

  • 🦠 Welke complotten rond corona zijn er eigenlijk en wat is er zo raar aan? In het uitgebreide artikel Coronacomplotten op Skepsis leer je alles over 5G, QAnon, Pizzagate en Bill Gates. Lees en huiver…


🕵️‍♀️ 5 boekentips over kritisch denken

Kritisch denken is ontzettend goed. Het houdt ons scherp en zorgt voor ontwikkeling. Maar complotdenken is niet kritisch. Integendeel zelfs. Het is dogmatisch, staat niet open voor wijziging en kijkt niet goed naar de kwaliteit van bronnen.

Op Instagram deelde ik vijf boekentips over kritisch denken, verlichting, spiritualiteit en wetenschap. Dat gaat namelijk heel goed samen.

Check deze post op Instagram voor uitleg bij alle boeken (en volg me gelijk even! 🙋🏼‍♀️)


📚 Meer lezen & kijken:

  • 🧠 We hebben levenslessen nodig die passen bij onze tijd. Een mooi opiniestuk in de Volkskrant over oude wijsheden, wetenschap en de moderne wereld.

  • 📺 Mijn favoriete zelfhulpboeken zijn die van Mark Manson. Je weet wel, The Subtle Art of Not Giving a F*ck en Everything is F*cked. Hij is kortgeleden een YouTube-kanaal begonnen. Niet heel anders dan zijn boeken, wel heel fijn om te kijken.

  • Misschien wel het grootste duurzame dilemma dat er is: de kinderwens. Hier praten Saskia Mulder (aka @thesocialreporter) en host Marieke van den Berg heel open over in the Green Girls Club Podcast.


☝️ Vraag aan jou!

Zou je me ergens mee willen helpen? Het is een korte vraag waar ik graag feedback op ontvang.

Ik zit namelijk te denken over het maken van een digitale cursus, wat helemaal gaat over het vormgeven van een bewust leven. Op basis van wetenschap en vooral heel pragmatisch en concreet. Dus met tips over goede gewoontes, (digitaal) minimalisme, de zoektocht naar geluk en duurzamer leven.

Zou je dat leuk vinden en wat zou je dan vooral willen leren? Het mag echt alles zijn rond zingeving, geluk, duurzaamheid, gewoontes, minimalisme, boeken, reizen, noem maar op.

Laat het me weten met een korte reply op deze e-mail, daar help je me echt enorm mee! 🙏


Dat was ‘m weer, dankjewel voor het lezen. Heel graag tot de volgende editie!

Liefs,
Susan